Gostovanje na radio Moslavini

gostovanje na radio emisiji

Kampanja „Tjedan dana s invalidima“ (15.- 21. ožujak 2021. g.) povodom Nacionalnog dana invalida rada obilježena je u Udruzi invalida rada Kutina gostovanjem na radio Moslavini.

Tom prigodom želi se dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

Kroz emisiju govorilo se o radu Udruge, problemima i pravima invalida rada te o provedbi programa „Informiraj i aktiviraj“.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, invalida rada u Hrvatskoj ima 107357 korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti a ukupno u Registru osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dan 23. siječnja 2020. godine registrirano je 496.646 osoba s invaliditetom, od čega je 39,6% žena te 60,4% muškaraca.

Svake godine Hrvatski savez udruga invalida rada zajedno sa čak 35 temeljnih udruga uključujući Udrugu invalida rada Kutina na svoj način pridaju važnost ovom datumu.

Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne) korištenja zaštitnih sredstava na radu.

Naime, unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Iako su propisane visoke kazne, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Savez i udruge invalida rada diljem Republike Hrvatske žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu.

Jedna od važnih djelatnosti koje Udruga provodi su projekti i programi kojima se doprinosi boljem položaju invalida rada i osoba s invaliditetom. Od 1 mjeseca 2021. godine kroz program „Informiraj i aktiviraj“ Udruga se osvrće na starije osobe i nudi usluge namijenjene njima s ciljem poboljšanja zdravlja. Program se provodi zahvaljujući Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)