Posjet Lonjskom polju u travnju

Na današnji dan 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje!

Ideju obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavio John McConnel  na konferenciji UNESCO-a 1969., a sam naziv Earth Day prvi put je 21. ožujka 1969. upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto – u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. kada je tijekom Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade, Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. travnja 2009. proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine u više od 150 zemalja diljem svijeta. Svake godine ima drugačiji slogan i svrhu te ovogodišnji glasi “Restore Our Earth” odnosno “Obnovimo našu Zemlju”.

himna Dana planete zemlje – Earth Day Anthem

Korisnici programa „Informiraj i aktiviraj“ u sklopu kulturnih, sportsko-rekreativnih i društvenih radionica proveli su dan u Lonjskom polju gdje je organizirano predavanje o posebnostima Parka prirode Lonjsko polje, njezinim prirodnim vrijednostima i kulturnoj baštini.

Na prirodne vrijednosti Parka prirode Lonjsko polje stoljećima utječe niz čimbenika. Uz klimu tu su i geološki, hidrološki te ekološki procesi. Ono zajedno oblikuju krajolik i utječu na opstanak biljnih i životinjskih vrsta vezanih uz vodu i poplavu. Kulturna baština u Parku prirode Lonjsko polje pak odraz je višestoljetnog života ljudi u skladu s prirodom.

Polaznici programa koji uključuje osobe starije životne dobi, uz kratku šetnju imali su mogućnost isprobati novu atraktivnu ponudu posjetiteljskog centra Repušnica te su doživjeli Lonjsko polje vozeći se golfcarom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)