Obilježen Svjetski dan knjige

Polaznici radionica u sklopu programa „Informiraj i aktviraj“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, obilježili su 23.04 Svjetski dan knjige i autorskih prava te su sudjelovali u programu povodom Noći knjige održanoj u Gradskoj knjižnici Kutina.

Predavanje dr.sc. Daše Poredoš Lavor pod nazivom „Terapija knjigom uz glazbu“ posebno je značajno za starije građane koji su dobili niz savjeta kako uz knjigu i glazbu utjecati na svoje zdravlje, otkloniti tjeskobu i depresiju te njegovati zdrave životne navike.

Raspravljalo se o pojmu biblioterapija, na koji način djeluje i kako se može odgovarajućim knjigama djelovati na zdravlje. Ponuđene su alternative čitanju kao što su sve popularniji zvučni zapisi koji su često idealno rješenje za starije osobe čiji je vid možda slabiji ili imaju poteškoća pri podizanju težih knjiga.

Bilo je riječ i o tome što nam donosi pojedini književni žanr te koliko prosječan hrvat pročita knjiga u godini.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen je 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)