Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika

Korisnici programa „Informiraj i aktiviraj“  kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu kulturne radionice uoči Svjetskog dana kulturne raznolikosti posjetili su izložbu karikatura Nika Titanika u Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini.

Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obilježava se svake godine 21. svibnja od 2002. godine, kada je Generalna skupština UNESCO-a usvojila Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti.

Autor Nikola Plečko koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik predstavio je presjek svog stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80-tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994.godine, pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara. Izložba je predstavljena pod nazivom “Kronika hrvatske gluposti”  jer autor sebe smatra kroničarom hrvatske gluposti te u karikaturama kritizira postupke javnih osoba a ne štedi niti samoga sebe.

U sklopu otvorenja izložbe održana je i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom “1573.” koji je Nik Titanik izdao krajem 2019. godine, a koji su posjetitelji mogli prolistati i kupiti na otvorenju izložbe.

Djelovanje Nika Titanika obuhvaća portretnu i geg-karikaturu odnosno situacijsku karikaturu. Izložba prikazuje povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Karikatura kao zasebno područje umjetnosti zahtijeva pronicljivo opažanje i aktivno promišljanje svijeta oko sebe. Ona se poigrava sa životnim činjenicama ukazujući pritom na ključne probleme u društvu, dok humor istovremeno ublažuje i potencira težinu istine.

“Kad nestane humora, nestat će civilizacije” rekla je američka humoristkinja Erma Bombeck. Stoga – smijmo se, propitujmo sebe i svijet oko sebe i cijenimo vidove umjetnosti koji čine isto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)