Izložba Nikole Ražova – Krhkost

U sklopu kulturne radionice sudionici programa „Informiraj i aktiviraj“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike posjetili su izložbu Nikole Ražova pod nazivom “Krhkost/Fragile”.

Nagrađivani slikar koji potječe iz Kutine gdje je dugo vremena živio o stvarao, danas živi i radi u Rovinju. Crteži izvedeni tehnikom olovke i tuša na papiru, objedinjeni su u ciklusu „Crteži s greškom“ nastali od 2008. godine do danas. Nikola Ražov je na aktualnoj izložbi svoj ciklus crteža obogatio i umjetničkim instalacijama.

Stakleni čekić i gomila iskrivljenih čavlova jedna su od instalacija koja progovara o povremenoj nemogućnosti osobne afirmacije i djelovanja općenito. A na hrpi iskrivljenih čavlova, uočava se i jedan dobro sakriven, upotrebljiv ravan čavao.

Poigravanje sa simbolima, metaforama, shvatljivim porukama o krhkosti svakog od njih umjetnik preispituje značaj simbola kroz povijest, naglašavajući njihove mijene i reakcije koje simboli izazivaju kod svakog pojedinca u datom vremenskom okviru. Ražov ističe krhkost simbola, a time i čovjeka samog koji simbole percipira i ugrađuje u vlastiti život, što pokazuje izradom goblena sa simbolima sa nezavršenom zadnjom niti koja upravo aludira na neizvjesnost.

Uz crteže i instalacije posjetioci su uživali u šetnji i druženju te kroz kreativno stvaralaštvo Nikole Ražova pobuđuju svoju znatiželju i prepoznaju jedan univerzalni jezik apstraktne umjetnosti koja je svima bliska i razumljiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)