Izložba Baruna Trenka

Članovi programa „Informiraj i aktiviraj“ kojega financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike posjetili su jučer Galeriju MMK na otvorenu izložbu “Barun Trenk – novo lice legende! Ova zanimljiva izložba nastala je u suradnji Muzeja grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice u Brnu.

Izložba je otvorena u Gradskom muzeju Požega prošle godine i privukla je pažnju velikog broja građana, a Kutina je peti grad u Hrvatskoj koji je ugostio ovu izložbu. Izložba prikazuje jedinstvene rezultate antropoloških istraživanja provedenih na mumificiranim ostacima baruna Trenka i vjernu rekonstrukciju jedne povijesne osobe. Rekonstrukcija Trenka je jedinstvena po tome što se istovremeno uz lice rekonstruiralo i cijelo tijelo, uključujući i odjeću.

Karakteristična odjeća odnosila se na kape, kaban, sablju, karabelu, kuburu i crvenu maramu od koje potječe kravata. Njegovi vojnici su vezali crvene marame oko vrata koje su ih štitile protiv uroka.

Sačuvana su 3 portreta u prirodnoj veličini, osobni predmeti, a osim rekonstrukcije napravljena je i animacija. Na taj način je digitalnom modelu Trenka bio pridružen pokret upotrebom istih animacijskih programa i postupaka kakve upotrebljavaju filmski studiji u popularnom filmu Avatar.

Izložbu je otvorio pročelnik za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo, gospodin Željko Tomičić a otvorenju je nazočio i potpredsjednik Gradskog vijeća grada Kutine, gospodin Ivica Glibo kao i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je ujedno partner na programu „Informiraj i aktiviraj“.

Izložba će ostati otvorena kroz mjesec rujan za ostale građane koji žele otkriti tko je bio ovaj kontraverzni, neustrašiv i karizmatičan vojskovođa barun Trenk.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)