Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti ove godine slavi svojih 20 godina održavanja, a Grad Kutina obilježava 13 godina sudjelovanja u ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je „Održiva mobilnost za zdraviji život“. Odabir ove teme nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Upravo zbog toga, ovogodišnja inicijativa će se održati pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, jer osim poboljšanja zdravlja ljudi, vožnja bicikla i pješačenje također su korisni za očuvanje mentalnoga zdravlja, odnosno vježbanje pješačenjem ili vožnjom bicikla ubrzava krvotok, oslobađa endorfine i smanjuje opću razinu stresa.

Sa 22. rujnom 2021g. završio je europski tjedan mobilnosti u Kutini u kojem su sudjelovali i polaznici programa „Informiraj i aktiviraj“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Poslušali su zanimljive priče povijesti grada od stručnog vodiča te su se uputili u šetnju gradskim ulicama, usput otkrivajući manje poznate informacije o gradu u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. Obilazak je počeo pokraj natpisa „Kutina“ na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana a obišli su se trijemovi, crkva Marije Snježne, istražili putovi i šuma oko gradskog bazena u Kutini.

Povodom Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, ulica Trg kralja Tomislava je sa vremenom od 7:00 – 17:00 sati bila zatvorena za promet kako bi šetnja neometalno odvijala i podsjetila građane na prednosti bez automobila za okoliš i zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)